Astımı Yüzme Sporu ile yenelim
ASTIMI YÜZME SPORU İLE YENELİM…
Doktorlar "Düzenli spor, astımlı çocukların akciğer gelişmesine olumlu katkılar sağladığını belirterek" Sporun astım tedavisinde önemli bir araç olarak kullanılması gerektiği, özellikle yüzmenin astımlı çocuklar için ideal bir branş olduğunu dile getirdiklerini biliyoruz.
Astımlı çocuklar için spor yapmak uzun yıllar boyunca tehlike anlamına geliyordu. Astım kontrolünü sağlayan ilaçların gelişmesiyle bu çocuklar için spor olanağı doğdu. Yüzme, zor sporlar gibi astım atağı yaratabilen bir spor değil. Hatta akciğer hacmini ve işlevini düzenlediği en çok da göğüs kafesi çevresindeki solunum kaslarının gücünü artırdığı gözleniyor. Yüzme sporu yapan çocuklar iyi solunum teknikleri öğreniyor, güçlü ve fit vücuda sahip oluyor, kendilerine güveni artıyor, yaşam kalitesi yükseliyor. Güçlenmiş solunum kasları ile astım krizleri daha kolay atlatılabiliyor. Havuz ortamının nemli ve ılık olması da solunumu kolaylaştırır. Haftada iki kez bir saat yüzen astımlı çocukların havayollarındaki hassasiyetinin azaldığını biliyoruz. Doğrudan yüzme sporuna bağlı astım, çok ender rastlanan bir durumdur. Çocukluğunda ağır astımı olan ve doktorunun yüzmeyi tavsiye ettiği ingiliz maraton yüzücüsü Alison Streeter ingiliz kanalını 43 kez geçmiş, Guinness rekorlar kitabına 4 kez girmiştir. 1972 Münih Olimpiyat oyunlarının astımlı yüzücüsü Mark Spitz beş altın madalya kazanmıştır.
Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) verilerine göre dünyada yaklaşık 300 milyon kişinin hastalığı olan astım, en fazla çocukları etkiliyor. Türkiye'de yetişkinlerin yüzde 4-5'ini etkileyen astım, çocukların yüzde 5-8'inde görülüyor.